CRÒNICA DE L’11è CONGRÉS DE JURATS DE FOTOGRAFIA DE CATALUNYA

Compartir

Notícies » CRÒNICA DE L’11è CONGRÉS DE JURATS DE FOTOGRAFIA DE CATALUNYA
CRÒNICA DE L’11è CONGRÉS DE JURATS DE FOTOGRAFIA DE CATALUNYA
23/09/2021
Els proppassats dies 16, 17 i 18 de setembre va tenir lloc l’11è Congrés de Jurats de Fotografia de Catalunya. Per segon any consecutiu, a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19, el congrés es va desenvolupar en format virtual a través del Canal 50mm TV.
Les quatre ponències del Congrés van ser:
  • 1ª Ponència -  Jorge Alonso Molina  "La fotografía un puente entre la poesía y la imagen". Amb aquesta ponència el Jorge, entre moltes altres coses, ens va fer una regressió a la prehistòria i a les pintures rupestres per arribar a l’origen de la imatge i poder reflexionar sobre la fotografia des de les beceroles del món de la imatge.
  • 2ª Ponència -  Elena Plaza Mata  "Encuadrar desde el estómago". La ponència de l’Elena va ser molt introspectiva ja que principalment ens va parlar del seu projecte que va desenvolupar durant la pandèmia en que va fer uns homenatges a molts fotògrafs destacats i va recrear alguna de les seves obres amb els elements que tenia a mà, ja que era en ple confinament i com a única model ella mateixa.
  • 3ª Ponència -  José Miguel Marco  "Edición gráfica en un diario. Otra forma de juzgar fotografías". En José Miguel ens va fer veure que ser redactor d’un diari és semblant a fer una veredicte com els que fem als concursos i ens va fer reflexionar sobre el com i el perquè es seleccionen unes o altres imatges en funció de la notícia i el lloc que ocuparà en el mitjà periodístic a banda de moltes altres consideracions tècniques i de disseny.
  • 4ª Ponència -  Leire Etxazarra  "La mirada vacía y la fotografía perfecta: Bailando al borde el agujero negro". Finalment, la Leire ens va fer veure que, sovint, un fotògraf pot expressar els seus sentiments i/o missatges a través de la imperfecció tècnica de les imatges que produeix. En certa manera, ens va venir a dir, que les fotografies tècnicament perfectes, moltes vegades, són menys expressives que altres que, tot i les imperfeccions, ens arriben molt més i ens emocionen.
Naturalment, això és una breu pinzellada del que va ser el Congrés. Si no el vau poder seguir o voleu aprofundir en les reflexions que ens van fer els ponents, recordeu que podeu seguir novament totes les ponències al canal de YouTube de la FCF: https://www.youtube.com/channel/UC0bFuPiRoDAeuniV3zObX0w
El darrer dia del Congrés va tenir lloc l’habitual Taula Rodona, moderada pel Raimon Moreno, on els ponents van fer noves aportacions a partir de les preguntes que els espectadors van fer a cada un d’ells. Va ser un colofó molt profitós a totes les idees que ens van transmetre durant les seves ponències.
Després de la Taula Rodona, en Joan Elies ens va oferir el seu particular resum de totes les ponències que ens va ajudar a sintetitzar una mica tot el contingut del Congrés.
Posteriorment es va fer un sorteig de material fotogràfic ofert per FotoK i el resultat va ser:
  • MF MKELMII4BK-BH TRÍPODE ELEMENT MII ALUMINIO NEGRO i els agraciats van ser: Xavier Rafanell Jacas i Jordi Cuartero Torrano
  • MF MBMA2-BP-T /MOCHILA ADVANCED2 TRAVEL que va correspondre a: Rafael Planas Perez i José Luis tejedor Morales
  • MF MBMA2-BP-H /MOCHILA BOLSA ADVANCED2 HYBRID per: Fernando Moran Gay i Francisco Membrives Jiménez
Enhorabona a tots ells!
Aquest any, com que tant l’any anterior com aquest, amb motiu de la pandèmia, no es va poder celebrar la Gala 50mm, es va considerar oportú de fer el lliurament dels Premis Catalunya 2019 i 2020 presencialment, només amb els guanyadors, sense públic, i així es va lliurar el Premi Catalunya 2019 a Lluís Remolà i també el Premi Catalunya 2020 a Joan Mimó. Recordem que a més del trofeu del Premi Catalunya els guanyadors reben també una càmera cedida per Olympus.
També vam voler fer un altre acte que es feia a la Gala 50mm, molt més emotiu i que creiem ben merescut, amb l’homenatge als amics i companys fotògrafs que ens han deixat darrerament. Les seves vídues va rebre un ram de flors i la medalla d’or de la FCF a títol pòstum.
En aquesta ocasió els homenatges va ser a Jaume Navarro, Miquel Parreño i Josep Lois.
Volem agrair especialment a tots els assistents al Congrés la seva presència i també agrair als nostres patrocinadors la seva col·laboració. Gràcies, doncs a FotoK, DiseFoto, OLYMPUS i la col·laboració especial de l’Hotel Cèsar.
Esperem que les condicions sanitàries ens permetin que el proper any, tant el Congrés com la Gala 50mm, pugin ser presencials i ens puguem retrobar tots de nou.
Al final trobareu una galeria amb algunes imatges del Congrés.