Notícies

Compartir

Notícies
22/02/2024

 

 

 

Recordeu que el pròxim dissabte dia 2 de març té lloc l'assemblea de la FCF a l'espai La Vagoneta, Pl. de la Pau, s/n a Sant Just Desvern.

Hora: 11 h

 

Posteriorment a l'assemblea els assistents podran gaudir d'un aperitiu, moment perfecte per poder compartir impressions amb els companys fotògrafs de les diferents entitats que componem la gran família de la FCF.

 

Us esperem!

14/02/2024

 

 

L'AFP celebra el seu 40è aniversari omplint d'exposicions el Prat de Llobregat.

 

El pròxim dia 28 de febrer, DIA D'ANDALUSIA, s'inaugura aquesta exposició: "SORVILAN: Entre la montaña y el mar" amb fotografies de Luis García Martín.

 

El lloc escollit és la Casa de Andalucía del Prat de Llobregat i l'hora a les 19 h. L'entrada és lliure.

 

Exposició que podreu gaudir fins al 22 de març de 2024.

 

Enhorabona per aquests quaranta anys d'història i per molts anys més.

14/02/2024

 

Un any més es posa en marxa el concurs internacional de fotografia de Natura MONTPHOTO. Un dels concursos de fotografia amb més prestigi i solera a Europa, i que en aquesta ocasió ja va per la 28a edició.

 

Un clàssic entre els concursos de fotografia de natura que com cada any se segueix celebrant a la localitat catalana de Lloret de Mar, (Girona).

 

Per fer-ho, Montphoto obre la seva convocatòria per a la recepció d'imatges i d'on sortirà el guanyador absolut i els guanyadors de les diferents categories que conformen el concurs. La data límit per a la recepció d'imatges serà el 30 d'abril de 2024 fins a les 23.59 hores i es podran pujar a la plataforma del concurs de manera online.

 

Després de tants anys d'activitat per part de Montphoto, es va gestar la idea de crear la "Comunitat Montphoto" on, tant fotògrafs com amants de la natura i el món natural, sumen esforços per a la conservació, l'educació i la sensibilització per tot allò que te a veure amb el medi natural i el medi ambient. Són grans els avantatges que comporta pertànyer a la "Comunitat", entre d'altres poder participar al concurs sense haver d'abonar les taxes de participació o rebre a casa el llibre que cada any publica Montphoto "Inspirats per la Natura" amb les millors fotos presentades al concurs.

 

Els fotògrafs premiats seran notificats a principis de juliol, però no es farà de manera oficial i pública fins al lliurament de premis que es durà a terme el primer cap de setmana d'octubre a la seva seu de Lloret de Mar.

Contacte:
www.montphoto.com
prensa@montphoto.com
Tel. 606180250

 

 

 

01/02/2024

 

 

 

 

 

 

 

 

AFOCER col·labora amb el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), del Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya.

 

Dimecres dia 31 de gener, es va celebrar la presentació del Curs Acadèmic 2024 del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. Com a acte final d'aquesta presentació, el CEJFE va inaugurar l'exposició fotogràfica "40 anys CEJFEJANT: una mirada a través dels temps".

 

Aquesta mostra, comissariada per Glòria Molina, de l'àrea de Comissariat d'Afocer, celebra els 40 anys del CEJFE, amb una selecció de quaranta fotografies, oferint una visió única de la història i l'impacte del CEJFE.

Des de les seves primeres aportacions fins als projectes més recents, aquestes imatges copsen moments significatius de l'evolució del centre des de l'any 1983.

 

La mostra estarà oberta al públic a la Sala d'Exposicions del CEJFE a partir del dia 1 de febrer fins l'abril de 2024.

Trobareu més informació sobre aquest acte al següent enllaç al web del CEJFE:

Inauguració Curs 2024 - CEJFE EXPOSICIÓ "40 anys CEFJEJANT: una mirada a través del temps" Sala d'Exposicions Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del dia 1 de febrer fins a l'abril de 2024. C/ Pau Clarís, 158 - Barcelona Horari: dilluns a divendres, de 9:00 a 19.30 h.

24/01/2024
 
CENTRE D’EXPOSICIONS AL CIMIR DE REUS
CICLE 2024
 
“XINA, només uns instants”. Gràcia de la Hoz
Amb aquesta exposició, el Centre d’Exposicions FIAP al CIMIR de Reus inaugura el cicle 2024.
 
Gràcia de la Hoz té una llarga trajectòria dins de la fotografia que comença a mitjans dels anys 70 i ben aviat entra a l’Agrupació Fotogràfica Reus on s’introdueix en el món del laboratori fotogràfic, dels concursos i de la fotografia creativa. En el transcurs dels anys, dels inicis amb fotografia en blanc i negre, passa per la diapositiva i a finals dels anys 90 comença en l’incipient món digital amb fotos escanejades i tractades posteriorment amb Photoshop fins a la introducció definitiva en la fotografia digital l’any 2004. Ha practicat els més diversos temes fotogràfics des de reportatge, collage, fotomuntatges digitals i en els darrers anys la seva obra ha anat cap al retrat i el bodegó.
El primer premi destacable de la seva carrera és el Premi Ciutat de Reus de Fotografia 1994. Des de aleshores ha obtingut més de 80 premis en salons internacions amb més de 850 obres seleccionades i més de 260 premis en salons nacionals. Es pot destacar que el 2016 va obtenir el Premi Mo-tse Photography Master a la 6a Biennal Internacional de Fotografia a Jinan, Xina.
Ha participat en més de 35 exposicions col·lectives a Catalunya, Espanya, Letònia, Turquia, Irlanda i Itàlia i també més 35 exposicions individuals a Catalunya, Espanya, Eslovènia Xina i França.
Ha actuat de jurat en més de 90 salons nacionals i uns 75 internacionals. Les seves obres s’han publicat també en diverses revistes fotogràfiques i ha col·laborat en deu llibres.
Tota aquesta trajectòria li ha valgut nombrosos reconeixements nacionals i internacionals així és Membre d’Honor de la Federació Catalana de Fotografia, FCF, Mestre FCF 1*, Jurat de Platí de la FCF. Per la Confederació Espanyola de Fotografia, CEF és Artista CEF i Jurat de Plata de la CEF.
Finalment, és membre de la Federació Internacional de l’Art Fotogràfic, FIAP, i té els reconeixements Excel·lència FIAP Or, EFIAP/g i el títol de Mestre FIAP, MFIAP, que és el màxim reconeixement que atorga la FIAP per la trajectòria fotogràfica d’un autor. Cal remarcar que és la primera dona de l’estat espanyol i, per ara la única, en obtenir aquesta distinció.
Si voleu conèixer millor l’autora: www.graciadelahoz.com
 
La mostra “Xina, només uns instants”
Amb aquesta exposició l’autora ens presenta una altra faceta fotogràfica que és el reportatge, la vida al carrer, la gent i el seu entorn més immediat, la seva llar, tot en un entorn rural. Tot i així, també és, principalment, una mostra de retrats de persones, tema que l’autora ha treballat molt intensament en els darrers anys. Podríem, doncs, enquadrar l’exposició també dins d’un tema tan clàssic en fotografia com és el retrat que ens presenta en un format quadrat que la autora utilitza ben sovint i que li permet centrar millor els models dins de la imatge.
La mostra es va gestar en un viatge fotogràfic a la Xina l’any 2017. No pretén ser un reportatge de l’anomenat gegant asiàtic. Com ens suggereix el mateix títol, només pretén reflectir uns instants viscuts en una zona, una mica remota de la República Popular de la Xina.
Malgrat haver visitat també grans ciutats i, fins i tot, la capital Beijing i alguns elements de la Xina monumental, finalment es va decantar per reflectir breus instants de la vida quotidiana d’algunes petites comunitats rurals a la província de Guizhou situada al sud-oest de la Xina de la qual la capital és Guiyang. Aquesta província és relativament pobra, amb el PIB per càpita més baix de Xina, poc desenvolupada econòmicament però rica en recursos naturals, ambientals i culturals. Demogràficament, Guizhou és una de les províncies més diverses de la Xina. Els grups minoritaris Miao i Yao representen més del 37% de la població.
Allí va poder compartir aquests petits instants en un ambient plenament rural amb una gent molt acollidora que li va mostrar amb orgull la seva vida senzilla i li va deixar compartir per una estona la seva vida familiar, obrint les portes de casa seva.
Aquest tracte tan familiar li va permetre acostar-se a la gent i, malgrat la dificultat amb l’idioma, poder captar de ben a prop la gent. En resum, va intentar copsar i transmetre a través de les seves imatges l’essència de la vida senzilla en un món rural en un petit recó de la Xina, és doncs, una ínfima mostra d’aquest immens país. “Només uns instants” es refereix a l’instant que cal per captar una imatge amb una càmera fotogràfica. Només cal un instant per immortalitzar allò que passa en un lloc determinat en un moment precís. L’autora ens mostra aquests moments des del prisma de la seva experta i atenta mirada.
 
El cicle del Centre d’Exposicions FIAP en el CIMIR de Reus continuarà amb l’exposició “Beginning of the Story” de Nasser Haji Malek del Emirat Àrabs. https://www.fiap.net/en/portfolios/mfiap/nasser-haji-malek
11/01/2024

La Junta de la Federació Catalana de Fotografia ja està preparant l'assemblea a la qual us convocarem en breu.

 

Fer balanç de l'any anterior no és tasca fàcil perquè tot i que és encoratjadora et fa veure aquells aspectes que són punt de millora.

 

Des de la junta treballem amb i per als membres de les entitats.

 

Són hores dedicades amb la voluntat d'aportar, de sumar i si és possible de multiplicar.

Ha estat el primer any per a molts dels membres que la componem i demanen disculpes per tot allò que podríem haver fet millor.

També donem les gràcies als nostres predecessors per la confiança que van dipositar en nosaltres quan ens van donar l'oportunitat de continuar la tasca que ells havien desenvolupant durant anys.

 

Som conscients que hi ha molt de marge de millora en cadascuna de les seccions però també us demanem una mica de paciència i us convidem que ens feu arribar suggeriments i crítiques constructives perquè així tots sumarem.

 

Sense voler fer spoiler de l'assemblea... val a dir que aquest 2023 hem anat sumant: socis, fotos classificades i arxivades a la Fototeca, continguts a les xarxes socials, notícies, exposicions, seguiment de concursos, formacions... Que estem posant molt d'esforç per reduir despeses en la publicació de l'anuari, de l'esdeveniment FOTOCAT, pensant en els millors jurats per al Premi Catalunya, que ja s'està molt pendent de la Lliga Catalana que s'estudia a fons que els veredictes i posteriors gestions per a la comptabilitzacions de punts sigui la correcta i transparent en tot moment; que vetlla per les bones relacions amb la Confederació Espanyola de Fotografia i amb la delegació francesa... Tots músics orquestrats per un director.

 

Tot plegat és un treball d'equip el qual us vol donar de nou les gràcies i us rendirà comptes en unes setmanes.

 

Perquè treballem per a vosaltres i amb vosaltres i volem continuar fent créixer aquesta gran família que és la Federació Catalana de Fotografia.

 

 

04/01/2024

"Fotos por Palestina" és una iniciativa impulsada per un grup de fotògrafs i periodistes que pertanyen a l'Associació: "Contamos el Mundo", destinada a combatre la urgent catàstrofe humanitària a Gaza.

Els ingressos generats seran donats a Metges sense fronteres (MSF). D'aquesta manera es dona suport a les tasques mèdiques i el seu compromís amb la salut de la població palestina en aquesta regió.

 

Darrere de cada imatge hi ha un gest solidari i des de la FCF es vol agrair a totes les fotògrafes i fotògrafs que estan implicats en aquesta causa la seva contribució.

 

Aquelles persones que es vulguin solidaritzar en aquesta campanya poden fer una donació mitjançant la compra d'una o algunes fotografies o fent difusió entre els seus contactes o xarxes socials.

 

L'objectiu de l'Associació "Contamos el mundo" i també de la FCF és arribar al màxim nombre de persones possible, atès que les necessitats a Gaza són cada vegada més urgents.

 

https://fotosxpalestina.com

@fotosxpalestina2024

 

 

27/12/2023
La FIAP, Fédération de l'Art Photographique, ha atorgat a FOTOSPORT la plaqueta FIAP d'OR, el màxim reconeixement per organització de salons, per haver convocat més de 20 edicions sota el patrocini de la FIAP.
També ha atorgat al saló GaudiRfoto, que actualment forma part de l’Intercontinental Circuit, la plaqueta FIAP de PLATA per haver organitzat 10 edicions sota el patrocini de la FIAP.
30/11/2023

 
.Joan Tomàs i Tomàs va ser president de l'Agrupació Fotogràfica d'Igualada durant un llarg període i també va participar en la primera junta fundacional de la FCF.
 
Joan Tomàs i Tomàs va ser membre de l'AFI, entitat amb una llarga trajectòria.
 
Fou fundada el 1930 amb la voluntat de fer, difondre i ensenyar l'art de la fotografia.
 
És una entitat que agrupa persones de tota mena i condició, amb diversos graus d'experiència i diverses maneres de veure el fet fotogràfic, la suma de tots genera un potencial humà que possibilita qualsevol projecte relacionat amb la fotografia.
 
L'entitat agrupa un històric important de concursos:
  • Premi Internacional de Fotografia Procopi Llucià - Premis Ciutat Igualada.
  • Concurs de fotografia Social Classificador.
  • Ral·li FineArt Igualada.
  • Típics Tres Tombs d'Igualada.
  • European Balloon Festival (EBF).
  • Cavalcada dels Reis d'Igualada.
  • Concurs fotogràfic "Ritus de passió a Fàtima".
  • Concurs Ibèric "Trofeu Pell".
Un emotiu comiat per Joan que tant va contribuir a la seva entitat i en pro de la fotografia. DEP.
 
23/11/2023
Rodrigo Núñez guanya el 1r Premi Internacional Digiphoto 2023 en color

Dissabte 18 de novembre es van lliurar els premis Digiphoto, convocats per l’Associació d’Artistes de Premià de Dalt.

El Digiphoto és un concurs d’alt nivell i prestigi, amb participants de diferents països. Enguany han estat 750 obres les que han participat. El nou president de l’Associació d’Artistes local, Carlos Sánchez, va obrir l’acte de lliurament de premis, acompanyat pel regidor de Cultura, Ramon Golart i el president de la Federació Catalana de Fotografia, Jordi Argila.

El primer Premi Internacional en color va ser per Rodrigo Núñez, d’Astúries, i el segon per Emy de Lema del País Basc. Pel que fa al premi monocrom, el primer el va guanyar també l’asturià Rodrigo Núñez, el segon Victòria Planas, de Sitges i el tercer Gaspar Morales, d’Andalusia.

En aquesta edició del Digiphoto es va estrenar una nova categoria de premi el reportatge , que va guanyar Pili Garcia Pitarch.

El trofeu Jaume Vila de l’Ajuntament de Premià de Dalt al millor autor local se’l va endur Rafael Planas. La medalla d’argent va ser per Carme Mas i la medalla de bronze per Rafel Mirabet, en categoria lliure color. En categoria monocrom el segon premi va ser per Vicens Forner i el tercer per Mariona Rifà. En categoria reportatge el segon premi va ser Xavier Rafanell i el tercer per Rafael Rodríguez.

Un cop lliurats els premis, al Museu es va inaugurar una exposició de fotografia amb les obres més significatives que han participat en el Digiphoto 2023, que es podrà visitar fins el 20 de desembre.

16/11/2023

La fotografia ha estat tradicionalment una afició/ocupació d'homes. Per què? Doncs des de la FCF no es vol fer judici de valor de per què ha succeït aquest fet.

Els temps canvien, la societat també i va evolucionant...

 

La nostra missió és fer valdre el treball de les entitats i membres que la componen.

 

Una d'aquestes membres és Vicky Planas Salvador, Premi Catalunya 2014.

 

Amb motiu de la Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú va ser convidada pel Col·lectiu fotogràfic Fotoitaca per impartir un taller sobre la fotografia d'autor.

 

Per arribar a explicar la seva obra, amb la que va guanyar el tan desitjat Premi Catalunya atorgat per la FCF, Vicky va realçar el treball d'una altra jove promesa de la fotografia: Olaia Macías Rubio (@huertaderegletas), convidada enguany al 13è Congrés de Jurats organitzat per la FCF i del qual queda comprovada la seva aplicació pràctica.

 

Aquest taller va ser una mostra de com d'útil i enriquidors són aquests Congresos de Jurats que donen a conéixer el treball bons fotògrafs en actiu del panorama nacional i internacional, que pretenen ser formació i inspiració per a les entitats i membres que componen la gran família de la FCF.

 

Al taller també va estar present un altre Premi Catalunya, en aquest cas 2021: Toni Barbany Bosch.

 

Va ser una exposició enriquidora per a la majoria dels assistents, alguns presents el dia 23 de setembre al Congrés de Jurats i d'altres sorpresos gratament per aquesta jove promesa de la fotografia d'autoretrat en entorns naturals, tal com ella mateixa es defineix, que va brillar a través dels ulls d'una altra gran dona fotògrafa membre de la Secció fotogràfica de l'Institut d'Estudis Sitgetans.

 

A continuació teniu una mostra de com Vicky va començar la seva presentació.

 

Gràcies a les dues per compartir el vostre art.